Valg af CMS – hvilket CMS system skal man vælge?
Tlf.:42 42 40 90

Valg af CMS – hvilket CMS system skal man vælge?

Skrevet af Jonas Iversen, submit.dk

Hvilket CMS system skal jeg vælge? Det spørgsmål modtager jeg ofte, og mit svar er som regel en række modspørgsmål for, som med så mange andre ting her i livet, afhænger svaret af de specifikke behov og måske også af pengepungens størrelse.

Jeg vil i denne artikel rådgive dig om valg af CMS System. Jeg har naturligvis, ligesom alle andre der arbejder professionelt med webdesign og CMS’er, nogle foretrukne systemer, men jeg vil alligevel forsøge at vejlede dig så objektivt, det er mig muligt.

Og lad mig indledningsvis starte med at påpege en fejl, jeg allerede har lavet. Det hedder ikke et CMS System, men et CMS (S’et står i sig selv for ordet system), men da langt de fleste kender CMS’erne under førstnævnte betegnelse, er det denne, jeg benytter i artiklen.

Der findes rigtig mange CMS systemer, men i langt de fleste tilfælde ender folks valg af CMS med at falde på et af følgende 8 systemer (listet i alfabetisk orden), som er de mest udbredte og anerkendte i Danmark:

 • Drupal
 • Dynamicweb
 • Joomla!
 • Microsoft SharePoint
 • Sitecore
 • Typo3
 • Umbraco
 • Wordpress

Med baggrund i mine erfaringer med disse 8 CMS’er mener jeg, du skal basere dit valg af CMS ud fra følgende parametre:

 • Open Source/Closed Source
 • Økonomi
 • Websites størrelse og kompleksitet
 • Hastighed
 • Synlighed på Google
 • Brugervenlighed
 • Stabilitet
 • Hjælp og manualer
 • Hosting
 • Sikkerhed

Open Source / Closed Source

CMS’er kan grundlæggende deles op i 2 kategorier: Closed Source og Open Source.

Et Closed Source CMS ejes af en kommerciel virksomhed, som har udviklet og ejer den bagvedliggende programmeringskode.

Et Open Source CMS er typisk udviklet af en gruppe af personer, som efterfølgende stiller programmeringskoden frit tilgængelig for omverdenen. Personerne gør det sjældent af udelukkende ideologiske årsager, men fordi der ofte medfølger en faglig høj status, som medfører andre indtjeningsmuligheder.

Diskussionen om man skal bruge Open Source eller Closed Source stopper nok aldrig, men personligt ser jeg ikke længere nogen gyldige argumenter for, hvorfor Closed Source skulle være bedre end Open Source. Jeg vil derimod påstå, at siden 2009/2010 har det været stik modsat. Nogle af verdens største virksomheder, regeringer, kommuner, mediegiganter m.m. benytter Open Source, og det vil også være min anbefaling til dig. Dermed  kan du allerede nu barbere Sitecore, Dynamicweb og Microsoft SharePoint væk fra listen og tilbage står så Open Source CMS’erne Drupal, Joomla!, Umbraco, Typo3 og Wordpress.

Økonomi

Hvis man vælger en Closed Source løsning, skal man påregne høje opstartsomkostninger, og der skal løbende betales licenser. Derudover skal der regnes med udviklingsomkostninger til det bureau, der skal stå for udviklingen.

Vælger man Open Source CMS, er der ingen opstartsomkostninger, og der er heller ingen licens. Det betyder dog ikke, at der slet ingen udgifter er, for ligesom med Closed Source er der et bureau, der skal have betaling for at stå for udviklingen.

Den økonomiske faktor er altså et godt argument for at vælge et Open Source CMS frem for et Closed Source CMS.

Websites størrelse og kompleksitet

Har man låst sig fast på et Closed Source CMS, bør man vælge Dynamicweb til de mindre websites og Sitecore til de større og lidt mere avancerede websites, idet Sitecore ikke er ”et færdigt CMS”, men kan tilpasses den enkelte kundes specifikke behov. Sharepoint vil jeg anbefale at holde sig fra. Sharepoints primære formål har aldrig været at være et CMS. Det er noget, der er kommet til hen ad vejen, og det kan desværre tydeligt mærkes.

Når vi så snakker Open Source, er et CMS som Wordpress velegnet til private hjemmesider, til den lille frisørs eller slagters hjemmeside og til blogs, idet Wordpress er utrolig enkelt at benytte. Til en virksomheds hjemmeside og til hjemmesider der er bare en smule avancerede, kan jeg derimod ikke anbefale Wordpress. Systemet er simpelthen for generelt, og er lavet for at tilfredsstille den brede og knap så kritiske masse.

Joomla! er - sammenlignet med  Drupal, Typo3 og Umbraco – ikke professionelt nok til en større hjemmeside. Joomla! oplever i disse år en nedgang, hvilket også taler imod at benytte systemet.

Hvis der er tale om en hjemmeside til en virksomhed, eller om en hjemmeside af en vis kompleksitet, er Drupal, Typo3 eller Umbraco det bedste valg af CMS.

Hastighed

De fleste CMS’er i dag er rimelig hurtige. Dynamicweb kan være meget sløv, og Sitecore har derimod ry for at være hurtig. Hvis vi skal holde os indenfor Open Source systemerne, er det næsten underordnet hvilket af dem, du vælger.

Synlighed på Google

Vi, der arbejder professionelt med søgemaskineoptimering, har brug for at kunne lave en række tekniske "indgreb" på de hjemmesider, som vi forsøger at sikre topplaceringer på søgemaskiner som f.eks. Google.

Desværre har CMS producenterne, hvor utroligt det end lyder, ikke skænket det en tanke, at virksomheder gerne ser deres hjemmeside fundet i søgemaskinerne. CMS producenterne har valgt at fokusere på design, funktionalitet og brugervenlighed, som er gode ting, men alt andet lige ret ligegyldige, hvis hjemmesiden aldrig bliver set af nogen.

Inden for de seneste år er der dog nogle få CMS producenter som f.eks. Dynamicweb, der er begyndt at se vigtigheden i dette. Men der er stadig meget lang vej endnu.

Hvis kravet er synlighed, bør du vælge et Open Source CMS, hvor det ikke er en kommerciel virksomhed, der ejer CMS’et, men derimod åben kildekode hvor søgemaskineoptimerings-eksperter kan lave de tekniske "indgreb", de har brug for. Mit foretrukne CMS, når det handler om søgemaskineoptimering, er Drupal, som kan tilpasses 100%, og som har en lang række glimrende moduler, der hjælper med søgemaskineoptimeringen.

Brugervenlighed

Tidligere var brugervenlighed noget, man oftest fandt i de  kommercielle CMS’er (Closed Source). Men gennem de seneste år er flere Open Source CMS’er kommet ”med på vognen”, dog ikke Typo3, som stadig  bærer præg af, at udviklerne er teknisk dygtige men dog uden de store pædagogiske evner. Både Drupal og Wordpress er yderst overskuelige og brugervenlige, hvorimod Joomla! og Umbraco stadig lader lidt tilbage at ønske.

Stabilitet og afprøvethed

Søger man et stabilt CMS, bør man vælge et CMS, som har været installeret hos masser af virksomheder igennem flere år. Vælger man Open Source bør man vælge Drupal, Typo3 eller Wordpress, som alle er meget stabile. Husk dog at Wordpress primært er velegnet til meget små hjemmesider, private hjemmesider og blogs.

Manualer og hjælp

Manualer, og hjælp i det hele taget, finder man en del af hos Sharepoint og Dynamicweb, men manualerne er ofte forældede, og det er min erfaring, at man sjældent finder svar på de spørgsmål, man har. For mange Open Source CMS’er er det et problem at finde egentlige manualer. Det kræver i hvert fald ofte en betydelig teknisk viden at forstå disse manualer. Til gengæld er der ofte skrevet gode bøger om disse Open Source CMS'er, ligesom der er masser af hjælp at hente på deres respektive hjemmesiders forums/communities. Specielt Drupal udmærker sig ved at have et stort og hjælpsomt community.

CMS hosting

Hosting af de kommercielle CMS’er kan kun foregå på servere, der ejes af CMS leverandøren, og det afspejles ofte i nogle unødvendigt høje hosting-omkostninger.  

Fordelen ved Open Source CMS er, at du selv bestemmer, hvor CMS’et skal hostes. Du kan dermed vælge den mest professionelle hosting-partner og oven i købet slippe for at betale overpris for hosting.

Alle professionelle hosting-udbydere kan hoste både Drupal, Joomla!, Umbraco, Typo3 og Wordpress, så det er ikke denne parameter, der skal afgøre, hvilken af de 5 Open Source systemer du vælger.

Sikkerhed

Det er desværre en udbredt misforståelse, at Closed Source skulle være mere sikkert end Open Source. Det er ikke tilfældet. Når nogen alligevel tror, det forholder sig sådan, skyldes det, at de kommercielle producenter er meget stille, når der findes sikkerhedsbrister i deres systemer. Det er man derimod ikke i Open Source branchen, da man netop ønsker at gøre folk opmærksomme på, at de skal få opdateret deres systemer med de nyeste sikkerhedsopdateringer.

Det er et faktum, at alle CMS’er kan hackes, og at de alle på et eller andet tidspunkt er blevet det. De svageste Open Source CMS’er, når det kommer til sikkerhed, er Wordpress og Joomla!, og på den modsatte side finder man Drupal og Umbraco.

Hvilket CMS system skal man vælge - konklusion

Ja - som jeg startede med at antyde, findes der ikke ét entydigt svar. Da vi hos Submit ikke har udviklet vores eget CMS, kan jeg godt være objektiv.

Jeg hælder selv til Open Source CMS, og til langt de fleste løsninger vil jeg vælge Drupal, som på de fleste områder er de øvrige CMS'er overlegen.

Til private hjemmesider og blogs anbefaler jeg dog Wordpress. Vælger du i stedet at satse på Closed source, vil jeg anbefale Sitecore, hvis der vel at mærke er tale om en lidt større løsning.

Men hvis du kontakter os på 42 42 40 90 og fortæller om dine behov og ønsker, hjælper vi gerne med at finde det helt rigtige CMS til netop dig og din virksomhed.